Wonen in Wassenaar

De overheid, voor ons de provinciale overheid, gaat zich steeds meer bemoeien met de woningbouwprogramma’s in onze regio.

Iedere Gemeente, ook Wassenaar, moet opgeven hoeveel zij kan bijdragen aan een oplossing van de gemeenschappelijke (lees: regionale) behoefte aan het tekort aan woningen. Binnen tien jaar moeten we namelijk in heel Nederland één miljoen huizen bouwen om de tekorten op te vangen.

Lukt het de Gemeente Wassenaar niet om zelf met een, binnen de gezamenlijke regionale woonbehoefte, acceptabel woningbouwprogramma te komen dan zal de Provinciale overheid daar zeker een mening over hebben.

Over het algemeen is bij de meeste Wassenaarse politieke partijen de overheersende gedachte “dat we moeten houden wat we hebben”.

Wassenaar moet “dorps”,“groen” en “rustiek” blijven en er mag alleen gebouwd worden op een wijze die geen afbreuk doet aan deze genoemde kernbegrippen. Dat betekent zeker geen hoogbouw en alles in een stijl die geen afbreuk doet aan het dorpse karakter.

Met de op dit moment bekende beperkte mogelijkheden voor (sociale) bouw is het eindplaatje in Wassenaar naar onze mening vrijwel bereikt.

In de Wassenaarse huisvestingsverordening is afgesproken dat maximaal 25% van de sociale verhuringen, waaronder nieuwbouw, onder het lokale maatwerk mag vallen.

In het lokale maatwerk kan Wassenaar dan beslissen voor welke groep in Wassenaar dit maatwerk van toepassing is, bijvoorbeeld de Wassenaarse jongeren en senioren. Het is dus zeker mogelijk dat alle woningen van een bouwproject aan Wassenaarders worden toegewezen.

Er wordt wel eens gedacht dat dus 75% wordt toegewezen aan mensen uit de regio Haaglanden maar dat is dus niet zo. In deze groep doen ook de Wassenaarders mee zodat de praktijk is dat minstens 50% wordt verhuurd aan onze plaatsgenoten.

Mooi maar het kan beter!

Van de weinige woningen die nog worden gebouwd in Wassenaar moet 25% bestaan uit sociale huurwoningen, zo heeft ook onze Gemeenteraad besloten.

Daarbinnen gelukkig de mogelijkheid om 25% “lokaal” (dus aan “Wassenaarders”) toe te wijzen maar dan houdt het wel op.

Wij zouden toch erg graag zien dat al de Wassenaarse jongeren en ouderen in ons dorp, ook hun dorp, een woning kunnen krijgen!

In 2022 de verkiezingen voor een nieuwe Gemeenteraad.

Wij denken dat het een goed idee is dat iedere Wassenaarder voorrang krijgt bij de toewijzing van de steeds schaarser wordende huurwoningen.

Misschien moet u bij de volgende Gemeenteraadsverkiezingen toch maar eens goed opletten welke partij er voor wil zorgen dat (bijvoorbeeld) ook uw zoon, dochter, moeder of vader in ons dorp kan blijven wonen!

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

800x600 Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Verdana","sans-serif";}

De kogel is door de kerk!

Goed we hebben het dan wel over een sloopkogel en ook niet over de kerk maar wel over het project “Stompwijckstraat”.
Het wachten is op het startschot voor die sloopkogel nu ook de politiek zich achter het voornemen van St.Willibrordus schaart.
Deze wijk waar zoveel jaren onze huurders lief en leed hebben gedeeld en naar tevredenheid hebben gewoond gaat op de schop. Letterlijk op de schop en soms zelfs met behulp van de sloopkogel. Veertig woningen worden afgebroken maar er komen er meer dan tachtig voor terug!

In de tussentijd is er al veel voorbereidend werk verricht, niet in de laatste plaats het herplaatsen van de huidige bewoners. Iedereen erkent dat dit soms best met emoties gepaard ging. Het is niet altijd gemakkelijk afscheid te nemen van een woning en een wijk waar ook zoveel mooie herinneringen aan vast zitten. Kinderen zijn er groot geworden, vriendschappen (en meer!) zijn er ontstaan, een stuk geschiedenis binnen ons dorp wordt afgesloten.

Ook uw huurdersbelangenvereniging “Rozenstein” was hier vanaf het begin bij betrokken en heeft erop toegezien dat de belangen van onze huurders werden en worden gerespecteerd.
Ook nu kijken en praten wij dus mee bij de verdere ontwikkelingen die moeten leiden tot een geslaagd project.

En daarmee houdt het niet op!
Er staat ons nog een ander omvangrijk project te wachten. De verduurzaming van de wijk “Jeruzalem”, een project dat als alles meezit eind 2021 kan worden gerealiseerd.
Eerst moet er nog wel veel gebeuren en de komende maanden krijgen de bewoners van de wijk nieuwsbrieven toegestuurd met daarin de nodige informatie.
Ook zal de wijk merken dat personeel van de uitvoerder rondgaat en foto’s maakt om alles goed in kaart te brengen.

Er wordt namelijk eerst een gedegen inventarisatie gemaakt van de mogelijkheden die er zijn om het gestelde doel zo goed mogelijk te bereiken. In twee leegstaande woningen in de Van der Duyn van Maasdamstraat worden proeven en onderzoeken gedaan waaruit moet blijken wat het beste plan van aanpak is.
Zoals ook al bij het project “Stompwijckstraat” zal de wijk mogen meedenken over de planvoering en uitvoering van dit project. Daartoe wordt ook nu een “klankbordgroep” van betrokken wijkbewoners geformeerd.

Dat is nodig om te zorgen voor een plan dat gedragen wordt door de wijkbewoners terwijl ook aandacht vereist is voor de “leefbaarheid” in de wijk. Niet alleen na maar ook tijdens de werkzaamheden. Er moet nog veel gebeuren dus, ook nog voordat de werkzaamheden feitelijk van start gaan.
Het beleidsplan voor de jaren 2020 tot 2024 van onze woningbouwvereniging St.Willibrordus kent als titel: “Meebewegen in een veranderende omgeving”.U ziet dat er inderdaad veel beweegt in onze veranderende omgeving.

Uw huurdersbelangenvereniging “Rozenstein” zal zich bij alle projecten uiteraard inzetten voor de belangen van de huurders.
Namens u, voor u maar wel graag samen met u!
We gaan een interessante tijd tegemoet waarin veel staat te gebeuren.
U kunt daarbij op onze steun rekenen!
Mogen wij ook op uw steun rekenen?

Huurdersbelangenvereniging “Rozenstein”

 

ZICHT VANUIT HET PARK

 

 

Nieuwsbrief

Beste Leden van de huurdersbelangenvereniging “Rozenstein”.

Wij hopen dat het u goed gaat! Zeker in deze spannende tijd waarin het Coronavirus rondwaart. Let u alstublieft goed op uzelf en natuurlijk ook uw familieleden.
Wat extra aandacht voor de ouderen onder ons, waaronder misschien ook uw buren, wordt zeker op prijs gesteld. Als we elkaar in deze tijd een (gewassen) handje helpen overwinnen we samen dit virus en komen we er ook samen doorheen.
Ook het bestuur van uw huurdersbelangenvereniging is gedwongen haar werkwijze aan te passen. Zo is ons kantoor voorlopig dicht en kan ook onze jaarlijkse ledenvergadering geen doorgang vinden. U heeft de agenda en bijbehorende stukken al wel ontvangen maar duidelijkheid over een nieuwe datum kunnen we nog niet geven.
Zo goed en zo kwaad als het kan gaat uw bestuur door met de werkzaamheden. We zijn nog steeds bereikbaar maar nu alleen via telefoon of mail. Lastig maar contact blijft dus mogelijk!
Ook de contacten met onze verhuurder, de Gemeente en alle andere instanties blijven we zo goed mogelijk onderhouden.
Dit alles om u als leden, ook in deze bijzondere tijd, zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.

Wij wensen u alle sterkte toe en blijven voor u klaar staan!

Bestuur Huurdersbelangenvereniging “Rozenstein”. (april 2020)